Прикраси стародавнього Риму

На першому етапі розвитку давньоримської цивілізації, тобто в епоху Республіки (509-27 року до н. Е.), До прикрас відносилися досить стримано. Суворі закони проти розкоші собі не дозволяли виявити пристрасть до золота і аксесуарів в повній мірі. Прикраси виготовлялись із недорогих металів - заліза, бронзи, срібла.

Rome Rome

Проте, численні військові успіхи Риму забезпечили приплив багатої здобичі, що істотно вплинуло на моду.

Rome

В епоху Імперії (з 27 року до н. Е. По 476 рік н.е.) ювелірна справа в Римі досягло розквіту, а чоловіки і жінки могли вільно демонструвати свої коштовності.

"Rome "Rome "Rome

Пізніше, коли в моді панувала показна розкіш, чоловіки прикрашали руки золотими перснями з дорогоцінними та напівдорогоцінними каменями, на яких вирізалися художні орнаменти або фігури. Камені з вирізаними профілями називалися гемами і в стародавньому Римі користувалися величезною популярністю, як у чоловіків, так і у жінок. Вставлятися геми могли в персні, сережки та намиста.

"Rome "Rome "Rome "Rome

У стародавньому Римі були свої вірування і традиції. Вони вірили, що прикраси це не тільки хороший спосіб доповнити свій наряд, а й захистити себе від злих сил. Форма прикрас завжди мала прихований сенс, так само як і матеріали, з яких вони були зроблені. Популярними були фалічні символи, знаки місяця, колеса, вузол Геркулеса та інші, що мали захищати від злих духів та приносити удачу.

"Rome
  1. Фалос у стародавньому Римі був символом життя і зростання, захищав від пристріту. Його носили як самостійний амулет, так і в поєднанні з іншими. Фалос клали під колісницю полководця-переможця, щоб захистити його від заздрості богів.
  2. Булла. Цей амулет оберігав від злих духів. Всередину булли клали різні предмети на зразок фалоса. Раби не мали права носити такий амулет. Найчастіше буллу носили хлопчики з дев'ятого дня життя.
  3. Символ місяця, який пов'язаний з жіночим циклом і вагітністю. Носили цей амулет дівчатка з дня народження і до самого весілля. Іноді носили його і чоловіки. У комбінації з колесом означав символ сонця, з фалосом - символ жіночого родючості.
  4. Прикраса у формі ока або з його зображенням захищало від пристріту.
  5. Колесо. Цей амулет відомий з 3, 4, 6, 8 і 12 спицями. Символізує сонце. Існує й інша теорія - колесо був символом любовної магії, служив для залучення протилежної статі.
"Rome

Унікальність давньоримських ювелірних виробів полягає в тому, що вони завжди були неповторні, в них вкладали ручна праця, кожна деталь виготовлялася майстром із натхненням і відмінним художнім смаком.

"Rome "Rome "Rome "Rome "Rome "Rome "Rome "Rome

Джерело: forum.violity.com

© 2023, Built with Gatsby and Tailwind